Εθνικιστική Παρουσία σε ματς του Παναθηναϊκού από τους Ultras Athens


Υπάρχουν Εθνικιστές στα Γήπεδα; Προτού βιαστείτε να απαντήσετε, αναρωτηθείτε σε ποια εποχή ζούμε και τι εικόνες έχετε από τη σημερινή εικόνα στα ελληνικά γήπεδα. Η κατάσταση των οργανωμένων σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει την εικόνα του παρελθόντος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η παρουσία των Εθνικιστών στα γήπεδα δεν είναι τυχαία. Η λαϊκότητα του αθλήματος και η έκφραση των βασικών ενστίκτων της ομαδοποίησης και της έκφρασης μοναδικού μηνύματος είτε σαν χωριό, είτε σαν πόλη είτε σαν χώρα, βοήθησε στην ανάπτυξη μιας εξαιρετικής σημειολογίας μέσα στο γήπεδο.

Οι Εθνικιστές μέσα στα πλαίσια της υποστήριξης μιας ομάδας, δημιούργησαν τη βάση για να "περάσουν" τα μηνύματά τους από την κερκίδα. Έγινε με λίγα λόγια ο αθλητισμός το χωνί για να ακουστούν τα μηνύματα της κοινωνίας.

Στην Ελλάδα πολλές ομάδες έχουν το προνόμιο να έχουν στους κόλπους τους πολλές πολιτικές γκρούπες. Αναρχικοί, Αριστεροί, Δεξιοί, Ακροδεξιοί, Φασίστες δημιουργούν μια πολύχρωμη εικόνα με τη βασική πλειοψηφία να παραμένει αντι-πολιτική.

Τη δεκαετία του '90 οι Εθνικιστές αποτελούσαν ικανός αριθμός οργανωμένων οπαδών σε πολλές ομάδες τόσο του κέντρου όσο και της περιφέρειας. Παρόλα αυτά, η ατονία και η ελλειπής οργάνωση επέφερε την παρακμή με τις οπαδικές φατρίες να χωρίζονται πλέον με άλλους όρους και προγραμματισμό.

Εκτός αυτού, την εμφάνισή τους έκαναν και αντίπαλες γκρούπες με κύριο χαρακτηριστικό την αντιπαλότητα στο φασισμό (antifa groups). Σε αυτές τις ομάδες κατά κύριο λόγο συσπειρώνονταν οι αριστεροί κύκλοι της εξέδρας οι οποίοι πολλές φορές συνεργάζονταν και με αντίπαλες ομάδες προκειμένου να εξαλειφθεί ο "φασιστικός  κίνδυνος" στην εξέδρα.

Η παρουσία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αναθέρμανε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για το φαινόμενο ύπαρξης Εθνικιστών στα Γήπεδα με αποτέλεσμα οι ομάδες να λαμβάνουν τα μέτρα τους και να προωθούν την αποπολιτικοποίηση της κερκίδας.

Κάθε γνώμη για το θέμα είναι απαραίτητη για να προβληθεί η πραγματική διάσταση της Εθνικιστικής Κερκίδας. Περιμένουμε τα μηνύματα σας και την άποψή σας στο g.karatheodoris@gmail.com